Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

4 reacties

De zoektocht naar mijn eerste AEG

De zoektocht naar mijn eerste AEG
Gerben

Zoals het soms gaat, je deelt wat ervaringen, krijgt de smaak te pakken, dus vandaar mijn volgende artikel. De zoektocht en aanschaf van mijn eerste AEG.

Toen ik eenmaal overtuigd was dat airsoft gaaf is, en ik de NABV verblijdt had met mijn lidmaatschap, kon ik mijn eerste airsoft gun gaan uitzoeken.

Dit vereist nogal wat voorwerk, als je het goed wilt doen, en er is zoveel op de markt, dat je echt wel even aan het voorbereiden bent alvorens je zeker weet dat je geld goed besteedt is.

In dit artikel zal ik ook een korte recensie schrijven van de winkels waar ik geweest ben, wat men daar biedt, en wat mijn ervaringen daar waren. Let wel: Mijn ervaringen. Een persoonlijke mening is nog altijd niet meteen een onomwonden feit.

Mijn zoektocht begon, jawel, op diverse fora. Via deze fora werd me al snel duidelijk, dat je het beste kunt beginnen met de aanschaf van een Aanvalsgeweer. Onder gamers bekent als Assault Rifle. Omdat ik graag game, zal je mijn teksten wellicht eens doorspekt vinden met Engelse benamingen, maar daar is google-translate geduldig voor.

Ik ga niet uit de doeken doen wat er verder allemaal nog op de markt is aan soorten airsoft wapens, dat komt wellicht later nog wel eens aan bod, en daar zijn ook al artikelen op dit forum aan gewijd.

Een aanvalsgeweer dus. Deze heb je in meest voorkomende vormen op gas, Gas Blow Back, oftewel GBB en elektrisch. De elektrische versie, Airsoft Electric Gun, oftewel AEG wordt aangeraden om volgende redenen:

 • Minder onderhoudsgevoelig,
 • Constante FPS (Feet Per Second, uitdrukking voor de vuurkracht van een airsoft wapen),
 • Meer varianten op de markt
 • Aanschafprijs

 

Ik had aanvankelijk nog geen NABV pas, al gebied de eerlijkheid me te zeggen dat je die in België ook niet nodig hebt voor de aanschaf van een wapen. Slechts om er een in Nederland te bezitten / op te slaan / te vervoeren, dien je een lidmaatschap van de NABV te hebben (diverse Nederlanders deden al langer aan airsoft maar dan lagen de wapens in België) Ik besloot, om samen met mijn goede vriend Albert-Jan (Appie, met wie ik aan deze hobby begonnen ben) om eens in een winkel te gaan kijken en te ‘snuffelen’ aan zo’n wapen.

 

Airsoft Freaks

Ik kwam terecht bij Airsoft Freaks, in Rijckevorsel, België. Goed aan te rijden, klein half uurtje onder Breda. Later bleek dat deze zaak van goede tot slechte recensies had (je spreekt steeds meer mensen, nietwaar?) maar daarover later.

Airsoft Freaks heeft een jongeman in dienst, genaamd Tim. Hij is altijd mijn aanspreekpunt geweest in de diverse bezoeken tot nu toe. Ik kan dus alleen spreken over mijn indruk van Tim qua klantgerichtheid, kennis etc., maar die is ronduit uitstekend te noemen.

Wij werden door hem te woord gestaan, en hoewel we meteen aangaven, dat we die dag niets gingen kopen, maar alleen een hoop vragen hadden, nam hij ruim 1,5 uur! De tijd om ons alles te laten zien, veel goede adviezen te geven, en onze beeldvorming te vormen, of bij te schaven.

De zaak was redelijk vol, maar hij liep (op een enkel noodgevalletje na) niet van ons weg. Deze zaak heeft een groot aantal merken, waaronder ICS, Classic Army, A&K, Cyma, Snowwolf, S&T, enzovoort. Sommige zaken gaan voor specialiteit van 1 merk, deze zaak verkiest een breder gamma, mits de gestelde basiskwaliteit wel wordt behaald.

Wij kregen diverse wapens on onze handen gedrukt. De bekende M4, een MP5, diverse soorten G36, maar ook een leuk speeltje als de Barret.50 (mieters, wat een ding is dat zeg…). Wel lagen de wapens in glazen kasten, en mocht je niet zomaar alles pakken, maar daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. In een juwelierszaak of sommige opticiens is dat toch ook zo? Hier werd ons ook verteld, dat we bepaalde dingen beter NIET moesten doen. Aan Airsoft beginnen met enkel een snipergeweer bijvoorbeeld.

Ook kregen we de voors en tegens van wapens voor de langere afstand, en korte afstand -close combat (in bijvoorbeeld huizen)- uitgelegd. Maar ook, wat je vooral wel, en wat in beginsel niet gekocht hoeft te worden. Een 2e accu, met goede oplader is belangrijk, een scope niet. Een extra magazijn is handig, een flashlight kan nog wel even wachten… Al met al een zeer leuke, leerzame middag die ons diverse stappen dichterbij de koop van een gun gebracht heeft.

Nog een kleine anekdote betreffende deze winkel:
Toen ik mijn wapen had aangeschaft (een paar weken later, bij Airsoft Freaks), en thuis eens door een FPS meter schoot, bleek die te hoog te zijn. Ik schuif dit af op mijn eigen enthousiasme tijdens de aanschaf, en het afvuren van vragen, dat Tim dit vergeten is te doen. Normaliter doet men dit namelijk altijd. Ik heb hem gebeld, kon direct komen, hij loste het meteen op (downgraden heet dat) en stelde de hop-up (de draai die het wapen aan het balletje geeft voor rechtuit stabiliteit) ook meteen voor me af. Klasse!

Voor welk wapen je moet kiezen is puur een kwestie van smaak. Ik ben voor een behoorlijk speciaal type gegaan.

 

De Tavor Tar-21

Tavor Tar-21

Wikipedia zegt het volgende over de echte variant:
De IMI Tavor TAR-21 of gewoon TAR-21 is een bull-pup aanvalsgeweer dat voor 5.56x45mm NAVO patronen is ingericht.

Een bull-pupgeweer is een geweer waarvan de trekker zich voor de afsluiter bevindt. Meestal doet de kolf van zo’n wapen dan evenals dienst als systeemkast. Het voordeel van deze configuratie is dat een bull-pupgeweer veel korter is dan een conventioneel vuurwapen met dezelfde looplengte. Zo kan een wapen zowel compact als precies zijn. Nog een voordeel is dat bull-pupwapens over het algemeen lichter zijn dan hun conventionele varianten; er is namelijk geen kolf nodig die het geweer zwaarder kan maken.

Het wapen kan wisselen tussen semiautomatisch en automatisch. Het is genoemd naar de Taborberg en TAR-21 komt van “Tavor Assault Rifle – 21st Century”. De TAR is pas verkozen als het toekomstige aanvalsgeweer voor het Israëlische defensieleger en over een paar jaar is het het standaard Israëlische infanteriewapen.

De Tar-21 is ontworpen als Bull-pup, net zoals de Franse FAMAS, de Oostenrijkse Steyr AUG en de Chinese QBZ-95.

 

Varianten:

 • TAR-21 – De standaard versie
 • GTAR-21 – De standaard versie, waar een M203 granaatwerper onder geplaatst kan worden.
 • CTAR-21 – Compacte versie met een korte loop. Deze versie is speciaal gemaakt voor commando’s en Special Forces.
 • STAR-21 – Sluipschutter-versie. Deze versie heeft een inklapbare tweepoot en een ACOG 4x richtkijker van het bedrijf Trijicon.
 • MTAR-21 – Een versie die veranderd kan worden in een machinepistool. Hier kan een knaldemper op geplaatst worden.
 • Zittara – Een Indiase lokaal geproduceerde versie die voor 5.56x30mm MINSAS patronen is ingericht.

Zoals ik eerder al schreef… ieder zijn keus. Het is niet het beste wapen voor de close combat, vanwege de afmetingen, en geen gadget als een inklapbare kolf. Ik ben helaas verliefd geworden op dit model, en heb besloten dat deze buks mij gaat vergezellen op de eerste, en hopelijk ook daaropvolgende skirms.

Ik kocht de Tar 21 van het Chinese merk S&T. S&T is geen heel bekende jongen in airsoft land. Het is echter wel een merk, wat zijn productie in Hongkong heeft (net als bijvoorbeeld Classic Army) en Made in China, maar dan Hong Kong, is iets anders dan Made in de middle of freaking nowhere of China. Sterker nog, dit is een gekopieerde versie van de Tar-21 van het merk Ares. Daarvoor betaal je echter 700 euri, en deze deed minder dan de helft, terwijl hij is voorzien van exact hetzelfde binnenwerk, doch de buitenkant misschien ietsie minder mooi is afgewerkt, let wel, dat is detailniveau, en zie je pas als je met een vergrootglas beide versies naast elkaar gaat leggen.

Nu zou ik mezelf niet zijn, als niet 100 filmpjes en reviews me hadden overtuigd, en na mijn eigen ervaring ermee tot dusverre, kan ik stellen dat het een prima gun is. Ik heb m inmiddels opgeleukt met een red dot, maar meer voor de leuk, dan dat je daar echt heel veel mee doet.

Enfin, het binnenwerk is zeer makkelijk te bereiken ( achter vanuit de kolf ), de accu gaat voorin onder de loop, is erg makkelijk te installeren, en de-installeren. Verder heeft het wapen een standaard opklapbare korrel, maar die gebruik ik nu als reserve.

Hij is in werkelijkheid van kunststof, dus nee… geen metal body op de Tar-21. Wel weegt hij ongeveer hetzelfde als een reguliere andere AEG ( wegens het metalen binnenwerk ) dus je hebt echt wel wat vast.

Ik heb er Highcap magazines bijgekocht. Voordeel: Er gaan veel BB’s in, en het laad erg makkelijk.
Nadeel, je hoort de BB’s wat beter als je het wieltje onder je magazijn niet hebt aangedraaid, iets wat overigens gedurende het schieten steeds nodig is om de aanvoer van BB’s naar je gun te verzekeren.

Deze AEG kan worden uitgerust met de standaard M4 magazijnen. Wel handig dat de magazijn maten in airsoftland vrij universeel zijn.

Kortom… ik ben erg tevreden tot nu toe.

Reacties

 1. Dag Gerben, bevalt de TAR 21 nog steeds?

  Ik ben net begonnen en de TAR 21 staat bij mij hoog op de verlanglijstje (denk dat ik eerst start met een G36c ).

  Heb je nog een sidearm? (ikzelf denk aan een TM FN 5-7).

  Waarom heb je voor je camo gekozen voor multicam…..heb je toen ook gedacht aan A-tacs FG?

  Groet Tom

 2. Hé lui,

  Ik ben een newbie hier, maar dit AA lijkt mij geweldig!
  Enige kans dat iemand ondertussen meer ervaringen heeft hiermee en deze kan/wil delen?

  Alvast bedankt!

 3. Hé Gerben,

  Bedankt voor je bericht. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe review en zal ‘m zeker met interesse lezen.
  Ik doe het maar even op deze manier, want anders gaat mijn bericht naar noreply@airsoftdb.nl :).

  Grtz,
  S.

 4. Ik heb deze replica een aantal maanden geleden ok in huis gehaald voor mijn vriendin die ook speelt (its a keeper) en ben ook zelf nog steeds erg tevreden over de kwaliteit van deze replica. Momenteel is deze nog volledig stock maar doet het goed in het veld.

  Als je op zoek bent naar iets anders is de tar zeker een replica om aan te schaffen.

  Een kleine toevoeging aan het verhaal hierboven. S&T heeft zowel een soort ‘sport’ als ‘pro’ line van deze replica. Beide verschillen behoorlijk in kwaliteit van voornamelijk de externals. Let hier goed op bij de aanschaf, sommige winkels bieden namelijk de S&T tar21 explorer (lees: sportline) aan voor proline prijzen. Het verschil is snel gezien, de sportline heeft geen rail op de voorkant en de ‘iron sights’ zijn van plastic. Als je dus de mogelijkheid hebt om de replica even vast te houden let hier even goed op want op deze manier kun je jezelf makkelijk honderd euro besparen, of doe je iig geen miskoop als je op zoek bent naar de “proffesional” versie van deze tavor.

Schrijf een reactie

X
- Enter Your Location -
- or -