Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

4 reacties

ARES EDM-200 Single-Bolt Action Sniper Rifle

ARES EDM-200 Single-Bolt Action Sniper Rifle
Gerben

Een aantal maanden geleden heb ik mijn spaarvarken geleegd, en een prachtige sniper aangeschaft: de ARES EDM-200. Dit geweer is een replica van de Windrunner, wat op zijn beurt het broertje is van de Cheytac Intervention. De EDM Arms Windrunner is een bolt-action geweer, wat gemaakt wordt door de Amerikaanse geweermaker Bill Ritchie.

Er zijn meerdere modellen van leverbaar, met verschillende Kalibers. De M96 .50 BMG, of met de .510 DTC Europ (een Kaliber wat een stukje wetgeving omzeilt die in Californië de verkoop van schoudergevuurde .50 kaliber geweren verbiedt vanaf 2004). Dan is er de M98 die .338 Lapua Magnum schatjes met enkele reis verzend, de XM .408 Chey Tac, de M12 7.62×51 Nato, en tot slot de .223 Remington. De M96 .50 is verreweg de meest verkochte versie, en dat is ook degene die Ares met de EDM-200 heeft nagemaakt.

Een andere gemodificeerde versie van de Windrunner, is de Intervention, die door Cheyenne Tactical (Cheytac) wordt gemaakt. Deze zie je in de film Shooter met Mark Wallberg, en wordt door ARES als M-200 verkocht. De Windrunner heeft militair zijn sporen verdient in Irak en Afghanistan.

ARES EDM-200

Zo. Het geweer is voorgesteld, maar mijn review gaat natuurlijk niet over een .50 geweer, maar over een 6mm bb geweer.
Ares heeft met deze replica weer een ongeëvenaard stukje schoonheid afgeleverd, en het mag dan ook zeker wat kosten. Zonder extra’s ben je rond de 600 -700 euro kwijt. Net waar je m koopt. Zoals ik ‘m nu heb zit er ongeveer een 850-900 euro in. Het geweer is volledig van metaal, en ook de triggerbox bestaat uit volledig metalen onderdelen. Dat heeft wel voordelen, met name op slijtagegebied.

Qua handling is het wel een zware jongen. Met een gewicht van 8650 gram, dus ruim 8,5 kilo heb je toch aardig wat mee te slepen. Verder zijn de afmetingen ook niet misselijk. 1240-1390mm. Dat hangt er van af hoe ver je de stock uitschuift. Kortom, het is zeker geen replica om offensief mee te airsoften. Een (alom bekende) L96 kan je simpel meenemen, en er lekker mee rondrennen, dat ga je met deze replica echter niet lang leuk vinden.

Ingraven en defensief spelen is dus wel aan te raden. Standaard heeft deze replica een van de langste inner barrels, en hoewel het geen wet van meden en perzen is, leidt dat bij deze replica zeker tot een stevige range, zelfs met de vrij lage standaard van 330 fps. Ares heeft deze replica uitgevoerd met het zogenaamde TX-systeem. Dit houdt feitelijk in, dat je de bolt kan vervangen voor een geupgrade spring bolt, of een CO2 bolt. Een simpele schroef aan de achterzijde van de grendel verwijderen, bolt vervangen, grendel erop zetten en alles is weer gepiept. Het in de kamer aanbrengen van de bolt vereist wat oefening, maar als je het een paar keer (met hulp van een Youtube filmpje) op de juiste manier hebt gedaan, heb je t zo onder de knie. De geupgrade spring bolt kit ( die ik inmiddels ook heb ) levert een al veel nettere 400 fps. Ik heb na lang zoeken (en niet vinden) een veer op maat/en kracht laten maken, en daar haal ik nu een mooie 490 fps mee.

ARES-EDM-200-Single-Bolt-Action-Sniper-Rifle-2

Het is echter wel een zwaar werkje om te spannen, met name de upgrade spring kit, (helemaal zoals ik m heb) en voor je trekker is t ook niet bijster goed op de lange termijn. Om die reden, maar ook omdat het realistischer klinkt, en reageert, heb ik tot slot de CO2 Bolt kit aangeschaft.

ARES-EDM-200-Single-Bolt-Action-Sniper-Rifle-3

Deze vereist wat modificatie, want hij wordt behoorlijk afgeknepen af fabriek.

In dit filmpje zie je hoe een klein ringetje verwijdert wordt. Dit heb ik ook gedaan, en toen schoot ie van 150 fps opeens dik 700 fps… ietsie te hard dus. Wat nu volgt is mijn (geslaagde) oplossing, die geld voor alle ARES snipers met TX CO2 bolt kit… Ik ben druk aan het experimenteren geweest, en kwam erachter dat niet het gat in het ringetje, maar de dikte van het materiaal het verschil maakte. Dit ringetje was 0.8mm dik. Ik ben op zoek gegaan, maar vindt er maar es een die dunner is…
Anyways. Ik heb een blikje gepakt, en met dit ringetje als voorbeeld heb ik er een uit de bodem van het blikje nagemaakt, en er een gaatje van identieke grootte ingeboord. Ik bleek er 2 nodig te hebben, en nu schiet ie tussen de 460 en 480 fps op CO2. Het scheelt wel per geweer denk ik, en ook de temperatuur zal de resultaten beïnvloeden, maar met 2-3 ringetjes zit je wel aan de veilige kant. Het kan dat je een 3e moet maken… maar deze dingetjes hebben een dikte van 0,2 mm dus met 3 zit je nog altijd lager dan 0,8mm

Het laden van het CO2 patroon werkt als volgt: Je moet van de voorkant de bolt openen, vervolgens het rode onderdeel (de CO2 patroonbehuizing en voorkamer)de achterkant van het rode onderdeel afhalen, hier een CO2 patroon in doen, bolt dicht maken, en weer in de kamer van je geweer zetten. Beetje omslachtig, maar je kunt er dan wel ongeveer een 100 schoten mee doen… wat single action wel eventjes duurt. Met een beetje oefenen, (en een handig tooltje voor het openen van je bolt)lukt mij dat nu wel binnen de minuut… (al zou ik t niet in het veld doen)

De BB feeding via het (overigens maatje xxxxl) magazijn gaat perfect. Je moet ‘t magazijn wel op de goede manier in het geweer krijgen, want anders druk je op de beroemde Ik-spuug-al-mijn-bb’s-met-1100-rpm-in-je-gezicht-knop… :-) Er gaan er 150 in, al heb ik steeds t idee dat dat een niet heel correcte fabrieksopgave is. Maar 80-90 lukt zeker wel.

Het is geen directe voeding bij de EDM-200. Wanneer het magazijn in ‘t geweer komt, wordt er een soort voorkamertje met een 6-8 tal bb’s gevuld, en dat rijtje eindigt dan bij de loop/hop up. Wanneer je het magazijn uit je geweer haalt, dien je dus dit kamertje middels een klein schuifje (wat bij laden van je magazijn die leuke knop erop “bedient”) nog even omhoog te duwen, en dan komen er nog een rits bb’s uit. Wanneer deze er nog inzitten, en het magazijn uit het geweer is, zal je geen bb’s laden als je schiet. Zo kan het dus zijn dat ie niet meer feed, als er nog wel 1 of 2 bb’s in je magazijn zitten. Dan is naar mijn mening de spanning die de veer van je magazijn op je bb aanvoer zet te laag om te feeden. Magazijntje bijvullen loste dit namelijk altijd op…

De Inner barrel mag wel wat extra steun hebben. Er zit 1 cirkelvormig tooltje op, wat de ruimte tussen de inner en giga outer barrel opvult. Deze heb ik vast gezet in het midden, en op ¼ en ¾ lengte heb ik met plakband erom gewikkeld nog een tweetal plaatsen gemaakt waardoor de innerbarrel volledig recht gesteund door de outer barrel loopt.
De hop up wordt met een imbusje geregeld aan de bovenkant van het geweer. Dit werkt niet prettig, want als je een maal je scope erop hebt staan, kan je er dus niet meer bij. Dit heb ik met hulp van een maat van me opgelost. Het schroefje zonder kop vervangen voor een langer schroefje met dikkekop. Hierdoor kan ik precies onder de scope de hop up afstellen. Wel praktisch. Ik kan me als enige reden voorstellen dat ARES hier niet voor gekozen heeft, omdat het de authenticiteit niet ten goede komt :-)

Het is al met al een dure replica. En ja, het heeft hier en daar wat aanpassingen nodig als je er een serieuze tegenstander van wilt maken op het veld. Maar eenmaal uitgeklust heb je wel een mega stoer bad ass looking lange afstands killer, die echt fantastisch werk levert (en ook heel gaaf staat in/op de kast).

ARES-EDM-200-Single-Bolt-Action-Sniper-Rifle-4

Als je net met airsoft begint, zou ik niet zomaar tot aanschaf overgaan, wegens het feit dat ie af fabriek dus wel wat verbetering behoeft. Technisch moeilijk is het allemaal niet echt, maar het vergt wel wat geduld. Zou ik m weer kopen als ik wist wat ik nu weet? Ja zeker 100%. ARES heeft hiermee in mijn optiek wel een van de mooiste snipers op de markt gezet. En ja, de WA2000 en de DSR-1, die andere beauty’s komen ook bij ARES vandaan. Voor wie een maatje kleiner wil, heeft ARES ook de AW.338, en de MS .338. Maar goed, daar gaat deze review nu niet over. Zoek je een kanon van een sniper, die een stuk “don’t f*ck with me“ van de bovenste plank uitstraalt, en waaraan alles perfect aanvoelt tijdens het werk… (lees: de skirm :-)) die je een geweldige sniperbelevenis geeft, en moeiteloos met wat timmerwerk de 100 meter haalt, dan is dit de replica die je beslist moet aanschaffen.

ARES-EDM-200-Single-Bolt-Action-Sniper-Rifle-5

Reacties

 1. Beste Gerben,

  Ik ben zelf een sniper-freak en heb reeds een jaar een ARES MS700BK sniper rifle.
  Na jouw review weet ik zeker dat ik ook ga upgraden met de CO2 kit, lijkt me erg vet.
  Het valt op dat er op youtube geen filmpjes te vinden zijn hoe dat er nu uitziet, dergelijke sniper afschieten met een CO2 kit, wellicht ga ik eens een poging wagen.
  In ieder geval een heel mooi artikel over een modder-vette sniper rifle.
  Mijn volgende stapje zal denk ik de SOCOM gear M200 zijn maar dan moet ik nog even doorsparen………..
  Wellicht tot ergens in de bush bush…………….

  Grt,

  Stefan Verhaegh

 2. Hoi Stefan,

  hartelijk dank voor je reactie. De Socom Gear Intervention, is er volgens mij een met shell ejecting, dus dan zou je volgens mij veel minder bb’s laden. Maar t is wel echter realistischer zo. De grendel van de Socom Gear Chytac is ook mooier, door die groeven die er overheen lopen… Anyways… als je m hebt schrijf je maar es een review:-)

 3. Beste Gerben ,

  Ik ben van plan deze sniper te kopen , ik vroeg me af hoe het was met de accuracy op 100m . en welke barrel erin zit.

 4. Beste Bram,

  100 meter is wel haalbaar gebleken, al heb je op die afstand natuurlijk maar een zuchtje wind nodig of de accuratesse is ver te zoeken.

  De internals van deze replica zijn standaard niet heel super. enige upgrades zijn wel handig. De Barrel heb ik nooit aangepast, alleen gepolijst.
  Als je voor een gasbolt gaat, moet je die dus ook even aanpassen zoals ik beschreven heb.
  een upgrade veer is er haast niet voor te krijgen, die heb ik speciaal laten maken destijds. maar op den duur gaat je trigger unit een zware veer ook niet leuk vinden denk ik.
  Als je m gekocht hebt, en je hebt eventueel een upgrade bolt, dan wil ik je met alle plezier helpen om m af te stellen.

  mvg

Schrijf een reactie

X
- Enter Your Location -
- or -