Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

Een reactie

Je eerste airsoft uitrusting kopen

Pluimpie

Naast een mooi airsoft apparaat moet je nogal wat gear kopen om succesvol te kunnen spelen. Er is een groot aanbod aan verschillende soorten gear binnen de airsoft-sport. Dit levert ook veel vragen op: Wat heb ik nodig om te beginnen met airsoft? Welk vest moet ik kopen? Wat is voor mij de beste helm?

Wat je nodig hebt is afhankelijk van je locatie, de rol binnen je team en hoe vaak je speelt en natuurlijk hoeveel je uit wilt geven. In dit artikel lees je wat essentieel is om mee te beginnen en waar je op moet letten bij het kopen.

(Video door Airsoft Club Nederland)

Brillen en maskers

Het belangrijkste onderdeel van je uitrusting, is je bril of masker. Draag dit dan ook altijd! Je wilt geen BB in je ogen krijgen, dit kan leiden tot blindheid. Let er bij het kiezen van een bril op dat deze comfortabel zit en niet te gevoelig is voor condensvorming. Niemand wil beslagen glazen tijdens een vuurgevecht. Veel velden vereisen dat de bril een volledig afgesloten rand (full seal) heeft.

Het dragen van een masker is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn aangezien er BB’s in je gezicht kunnen komen. Vooral van een kleine afstand kan dit schadelijk zijn (ook aan je gebit). Let er ook op of de bril voldoet aan de veiligheidsnorm (bepalingen van de richtlijn 89/686/EEG en de geharmoniseerde norm EN 166:2001). Bespaar niet op je bril, zoals ik al zei: het is het belangrijkste stuk uitrusting wat je hebt.

Kleding en andere gecamoufleerde uitrusting

camouflage-stof
Voor je kleding koopt is het belangrijk om eerst bij een aantal zaken stil te staan.

Waar ga je spelen? Ga niet voor een volledig zwarte CQB uitrusting als je voornamelijk in een woodland omgeving gaat spelen. Ook al is het nog zo stoer, je wordt waarschijnlijk veel geraakt. Er is veel keuze in verschillende camouflagepatronen dus dit kan een moeilijke keuze zijn.

Kijk op de locatie waar je speelt welke personen het moeilijkst te zien zijn. De camouflage die hij of zij draagt is waarschijnlijk een goede optie.

Ben je van plan met een team te gaan spelen? Probeer dan zoveel mogelijk dezelfde soort kleding te halen als de rest van je team, of kijk wat voor camouflagepatronen andere teams hebben en probeer er niet precies hetzelfde uit te zien.

Om een idee te vormen van wat jij wilt kun je eerst een of twee potjes meespelen zonder camouflagepak (tenzij het evenement dit vereist middels een dresscode).

In Nederland is het vaak koud en veel skirms beginnen vroeg in de ochtend. Het is belangrijk dat je je niet te koud of te warm kleed om goed te kunnen spelen. Het is een goed idee om met lagen kleding te werken, zodat je wat uit kan trekken zodra het warmer wordt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je minder gear hoeft te kopen. Een dikke jas kan bijvoorbeeld worden vervangen door een paar lagen (thermo)ondergoed en een combat shirt.

Hoe vaker je gaat airsoften, hoe beter de kwaliteit van de stof moet zijn. De ene stof is dikker dan de andere. Je kunt dit voelen en kijken naar de D-waarde van het nylon, hoe hoger dit getal (bijvoorbeeld 600D), hoe dikker de gebruikte draden zijn. Sommige stoffen hebben zogenoemde Rip-Stop, wat scheuren tegengaat. Let ook op de gebruikte stiksels op de belangrijke plaatsen.

Handschoenen

Het is altijd aan te raden om handschoenen te dragen bij het spelen van airsoft, ook als het warm is. Ze hoeven niet dik te zijn om je te voorkomen dat je jezelf ergens aan openhaalt, of dat je BB-vormige wondjes op je handen krijgt.

Zorg ervoor dat de handschoenen je bewegingsvrijheid niet te veel beperken. Je vinger moet nog in de trigger guard passen en je moet je apparaat nog op safe kunnen zetten. Let er ook op dat taken als herladen niet met alle handschoenen even gemakkelijk gaan. Hebben ze genoeg grip? Als je niet kunt beslissen of je handschoenen met of zonder vingers wilt, kun je het beste handschoenen mét vingers kopen. Je kunt ze er altijd nog afknippen als het niet bevalt.

Knie- en elleboogbeschermers

Omdat je bij airsoft vaak moet knielen en kruipen en op veel plaatsen stenen en takken liggen, is een paar knie- en elleboogbeschermers een absolute aanrader. Er zijn broeken en shirts met (ruimte voor) ingebouwde pads. Deze zijn echter vaak duur en moeilijk te vinden. Losse beschermers komen in vele soorten, maten en camouflagetypes, maar om mee te beginnen voldoet een goedkoop paar vaak prima. Het nadeel aan losse beschermers is wel dat ze kunnen verplaatsen en striemen achterlaten op je huid.

Schoenen

Airsoft uitrusting - schoenen
Een van de belangrijkste zaken na oogbescherming en een replica zijn je schoenen. Bedenk je goed dat je soms voor lange tijd heen en weer aan het rennen bent door natte greppels en ander slecht terrein, dus kun je het beste hoge schoenen nemen. Kies schoenen die je lekker vind zitten en bij voorkeur waterdicht en niet te zwaar zijn. Als je een sniperrol speelt kun beter niet kiezen voor leer, maar voor bijvoorbeeld Sympatex , zodat je schoenen niet glimmen als de zon er op schijnt.

Wederom geldt hier: hoe meer je speelt, hoe beter je schoenen moeten zijn, want ze zullen intensief gebruikt worden.

Hydratatie

Hydratatie tijdens een skirm is erg belangrijk en er zijn veel verschillende oplossingen op de markt. Of je nu kiest voor een goedkope veldfles of een rugzak met hydratatiesysteem, zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Neem echter niet meer water mee dan je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een grote fles achterlaten in de ‘safe-zone’ en af en toe je veldfles bijvullen.

Als je kies voor een hydratatiesysteem, zorg er dan voor dat je een haalt die in je rugzak past. Sommige rugzakken hebben een speciaal compartiment waar je een waterzak in kunt hangen, echter is dit niet per se een universeel systeem.

Hoofdbedekking

Je kunt kiezen uit vele soorten hoofdbedekking. Van warme, maar niet erg waterdichte wollen mutsen tot gecamoufleerde helmen waar je van alles aan kunt bevestigen.

Het belangrijkste van een helm is dat je je hoofd zoveel mogelijk gecamoufleerd is en enigszins beschermd is tegen BB’s.

Het dragen van een helm is niet verplicht, maar toch kan ik het dragen ervan aanraden. Ze bieden meer bescherming voor BB’s en lichte stoten, wat handig is als je in alle hectiek tegen een boom aan rent.

De meeste spelers kopen vaak niet de “real deal”, maar en replica van een helm. Deze zijn vaak veel goedkoper en lichter. Let er op dat deze helmen niet geschikt zijn voor andere doeleinden dan airsoft.

Naast bescherming tegen BB’s hebben verschillende soorten helmen hun eigen (tactische) voordelen.
PASGT – Personal Armor System for Ground Troops

PASSGT Helm
PASGT helmen maken deel uit van het “Personal Armor System for Ground Troops”: een combinatie van een helm en een vest die het Amerikaanse leger lange tijd gebruikte. Deze helmen zijn vrij standaard in het ontwerp, maar worden door sommige dragers ook wel “Fritz” helm genoemd, vanwege het feit dat ze nogal lijken op de Stahlhelm die de Duitse militairen droegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er wordt wel eens geklaagd dat de helm voor de ogen geduwd wordt als je op je buik ligt en een hoge kraag draagt. Deze helm wordt vaak geleverd met een twee-punts kinband en is geschikt voor iedereen die niet te veel geld wil uitgeven aan een helm.
MICH – Modular Integrated Communications Helmets

mich-helm
Een helm die de mogelijkheid biedt om er van alles en nog wat aan te bevestigen (rails, communicatiesystemen). Aan de voorkant zit meestal een clip waaraan je NVG (night vision goggles) of GoPro kunt bevestigen. Op deze helmen zit vaak een kinband met vier aanpassingsmogelijkheden. Dit model helm wordt wel eens bekritiseerd om zijn kleinere afmetingen, waardoor deze niet voldoende bescherming aan en zijkanten en achterzijde van het hoofd zou bieden.

Deze helm wordt wel eens bekritiseerd om zijn kleinere afmetingen, waardoor deze niet voldoende bescherming aan en zijkanten en achterzijde van het hoofd zou bieden.

Vesten en chest-rigs

vesten-chest-rigs
Tijdens een skirm moet je enorm veel dingen bij je dragen (denk aan magazijnen, accu’s, BB’s, een medkit, veldfles etc.) Dit gaat niet allemaal in je broekzak passen en het is ook niet handig als je bij het herladen steeds iets uit je rugzak moet pakken. Een goed vest of een tactische riem zijn dan ook onmisbaar.

De soort en hoeveelheid gear die je bij je moet dragen hangt sterk af van je rol binnen een team. Een sniper kiest bijvoorbeeld vaak voor meer camouflage en minder magazijnen. Een heavy gunner zal meer magazijnen en batterijen gebruiken.

Er zijn veel verschillende soorten vesten en chest-rigs te koop.

Er is niet een vest dat het beste is. Niemand vind hetzelfde vest het meest comfortabel of het meest praktisch. Daarom is het handig om verschillende vesten te testen voordat je een vest koopt. Wat je kiest is uiteindelijk voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken.

Een tactisch vest bedekt over het algemeen je hele torso. Ze bieden de meeste bescherming, maar de minste bewegingsvrijheid. Sommige tactische vesten kunnen worden voorzien van een ballistische plaat (deze vesten worden plate-carriers genoemd). Bij airsoft wordt deze meestal weggelaten, behalve bij sommige hardcore milsimmers.

Veel vestenzijn voorzien van bandjes waaraan verschillende tasjes (pouches) kunnen worden besvestigd. Het voordeel van modulaire vesten is dat ze naar eigen wens zijn aan te passen. Een veelgebruikt systeem is MOLLE (Modular Lightweight Load-carrying Equipment), waarvoor vele soorten zakjes en andere uitbreidingen verkrijgbaar zijn. Bedenk bij het samenstellen goed wat je rol is binnen je team, wat het beste past bij het soort replica dat je hebt. Heb je een nieuw magazijn gekocht voor je replica? Koop er een extra zakje voor. Een nadeel is dat MOLLE systemen voor beginnende spelers vaak een behoorlijke investering is.

Chest rigs zijn veel lichter en bieden veel meer bewegingsvrijheid dan vesten. Ze zijn ook goed te gebruiken in combinatie met een rugtas doordat de het ruggedeelte open is. Ook houden ze veel minder warmte vast en zijn ze beter geschikt voor de grotere spelers. Als je nog niet zo goed weet wat voor rol er goed bij jouw speelstijl past, is dit een verstandige keuze, omdat Chest Rigs licht en relatief goedkoop zijn. Het is zonde om een boel geld in MOLLE gear te steken, om er later achter te komen dat het je niet bevalt, of dat je het niet nodig hebt.

Slings

Een sling is de band waaraan je je airsoft apparaat mee kunt dragen. Verschillende soorten slings hebben allemaal hun voor- en nadelen. Probeer wat voor jou het beste werkt.

2-punts sling
Het oudste en meest bekende ontwerp sling. Deze wordt aan de voor- en achterkant van het appraat bevestigd, waardoor je deze op je rug kunt dragen (met de band over je torso), om je nek of over een schouder.

3-punts sling
Deze sling heeft nog een extra band die rond de torso loopt. Dit heeft als voordeel dat je je apparaat niet per ongeluk ergens tegen aan laat slingeren als je hem loslaat om je handen te gebruiken.

1-punts sling
De 1-punts sling heeft als voordeel dat je gemakkelijk je apparaat van je ene naar je andere schouder kunt verplaatsen. Dit is eigenlijk alleen handig bij kortere (C.Q.B.) gevechten; de sling kan maar op een manier worden gedragen waardoor je niet als bij de andere slings gemakkelijk het gewicht van het apparaat kunt verplaatsen. Bovendien bungelt je apparaat een beetje onhandig in de weg als je hem los laat.

Holsters

Een holster is bedoeld om je handwapen te beschermen, te bewaren en te voorzien van een plaats vanwaar je hem snel kunt trekken voor onmiddellijk gebruik.

Holster komen in vele soorten en worden op veel verschillende manieren gedragen. Wederom kan ik niet zeggen wat het beste werkt, ook hierin lijkt iedereen een sterke persoonlijke voorkeur te ontwikkelen. Op het internet staan talloze artikelen en filmpjes over de verschillende manier om een holster te dragen. Een aantal dingen waar je echter sowieso op moet letten:

– Het holster moet goede bescherming bieden aan het handwapen en voorkomen dat de trekker per ongeluk overgehaald word, per ongeluk de safety er af wordt gehaald en voorkomen dat de hamer naar voren of naar achteren kan bewegen. Dit komt er op neer dat een holster vaak speciaal voor een bepaald type handwapen gemaakt is.
– Je moet het holster voor een langere tijd kunnen dragen en het mag niet in de weg zitten. Let er op of het gemakkelijk kan worden aangepast om het draagcomfort te vergroten.
– Je moet het apparaat gemakkelijk kunnen trekken.
– En gemakkelijk kunnen terugstoppen.

Overige benodigdheden

Extra magazijnen, accu’s en gas
Als je zonder BB’s, gas of stroom komt te zitten is het spel snel voorbij.

Speedloader
Vul alvast een of twee speedloaders, een apparaatje waarmee je snel BB’s in je magazijnen kunt stoppen.

Reparatiesetje
Als je apparaat er ineens mee ophoud is het handig dat je een paar basic tools bij je hebt zodat je het probleem kunt oplossen.

Riem
Voor extra opbergruimte, een holster, veldfles… Een riem is niet essentieel, maar kan heel handig zijn.

Zaklamp
Speel je in een donkere omgeving? Neem een zaklamp mee (om aan je helm of apparaat te bevestigen).

Horloge
Omdat het tactisch vaak handiger is dan je telefoon.

Wapentassen
Om je apparaten naar de skirm te vervoeren

Rugtas
Niet genoeg ruimte? Kies een rugtas die voldoet aan je airsoft eisen,

Communicatie
Als je in een groter team speelt kan een portofoon een uitkomst zijn. Als je hier nog geen geld aan uit wilt geven kun je er altijd voor kiezen alleen teamleiders een portofoon mee te geven.

Pen en papier
Om aantekeneningen te maken tijdens de briefing of de skirm.

Tot slot

Kijk goed rond voor je je gear koopt. Verdiep je in de verschillende soorten vesten, holsters en brillen. Kijk naar wat reviews van gear en kleding.

Lees ook Gerben’s ervaringen bij het kopen van zijn eerste airsoft outfit.

Kijk ook of je uitrusting gemakkelijk is uit te breiden in het camouflagepatroon wat jij uitkiest. Daarnaast is goed om te kijken wat voor gear succesvolle teams en spelers gebruiken, maar kies vooral wat voor jou het beste werkt.

Let er op dat er voor sommige evenementen nog extra dingen moeten worden meegebracht, zoals een veiligheidsvestje. Vaak kun je ook uitrusting huren bij organisatoren.

Heb jij nog tips voor de beginnende airsoft speler of mis je iets? Laat het weten in de comments.

Video door Airsoft Club Nederland

Reacties

  1. Ik heb mijn volledige outfit bij AirsoftshopNL.com vandaan. Mensen hebben een winkel in den haag. Hele leuke, vriendelijke lui, die weten waar ze t over hebben, en echt de tijd voor je nemen. Van begin tot eind geslaagd hier. was voor volledige outfit, ex bril overigens, om en nabij de 600 euro kwijt. ( maar ik heb dan ook niet hoeven te beknibbelen… het kan zeker goedkoper ).

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar