Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

12 reacties

Airsoft en accu’s / batterijen

Airsoft en accu’s / batterijen

Airsoft en accu’s/batterijen 101 beginners guide. Door Airsoftlipo.com

Dit is een guide waarin we je zoveel mogelijk willen vertellen over Nimh’s, Lipo’s etc. zonder je al teveel te verwarren.

Ikzelf ben van jongs af aan geïnteresseerd geweest in elektronica en techniek. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met het vliegen van RC helikopters (geen speelgoed maar modellen van 1500-2000 euro). Je zou het misschien niet op het eerste gezicht zeggen maar, daar komt zeer veel techniek en kennis bij kijken. In de afgelopen jaren heb ik dan ook veel geleerd over elektriciteit, accu’s, elektromotoren en alles wat daarbij komt kijken. Graag zou ik de kennis die ik vergaard heb met jullie delen, omdat ik zie dat er vaak veel onduidelijkheden zijn in de airsoftwereld over accu’s, laders en elektriciteit.

 

Legenda

V= Volt = Spanning, bepaalt de Rate of fire’’
A= Ampère = Stroom, bepaalt de kracht die geleverd kan worden, merkbaar in Rate of fire en triggerresponse
C= Ah = Capaciteit in Ampère per hour = Maatstaf voor hoe lang de accu meegaat tot hij leeg is
W= Watt= Vermogen

Standaard worden de meeste AEG’s met een Nimh accu geleverd, dat is een accu opgebouwd uit meerdere metalen cellen. Vaak zijn het 8,4V of 9,6V accu’s. Laten we daar maar gelijk op inhaken: het voltage dat aangegeven word bij een accu noemen we het nominale voltage. Een volgeladen accu zit hier een klein beetje boven: een nominaal 7,4V lipo geeft 8,4V als hij vol is. Een hoger voltage zorgt voor een hogere Rate of fire/vuursnelheid, dus ook meer belasting voor je internals van de gearbox. De triggerresponse wordt echter vaak bepaald door hoeveel stroom (Ampère) de accu kan leveren. Nimh accu’s leveren veel minder stroom dan bijvoorbeeld een Lipo accu, maar Nimh accu’s zijn weer steviger dan een Lipo.

Lipo en Nimh accu’s hebben geen geheugen effect, dus ze hoeven niet eerst leeggetrokken te worden alvorens ze te herladen. Lipo accu’s mag je in ieder geval nooit helemaal leegtrekken, daar vertel ik later in deze guide meer over.

 

Nimh’s Laden

Het laden van een Nimh accu gaat vaak met de standaard lader die meegeleverd wordt. Nimh accu’s laadt men meestal met niet meer dan 1C, dat is dus 1x de capaciteit (het aantal mAh’s). Mocht je niet weten met hoeveel Ampère je de accu mag laden dan kijkt men eerst naar de capaciteit van de accu. Bijvoorbeeld bij een 9,6V 1500mAh Nimh accu is de capaciteit dus 1500mAh dat staat gelijk aan 1,5Ah (de ‘m’ in ‘mAh’ staat voor milli). Dus deze accu laadt men met 9,6V en 1,5Ah max. Er zijn Nimh’s die met meer of minder geladen mogen worden maar dat staat dan vaak aangegeven in de handleiding/verpakking/website van de fabrikant. Verder is het goed om de delta peak stand aan te zetten op de lader als de lader die functie heeft.

Voordelen Nimh accu:

 •  Stevig

Nadelen Nimh accu:

 •  Levert weinig stroom (langzamere triggerresponse)
 • Voltage kakt relatief snel in
 • Hoge interne weerstand
 • Lange laadtijden
 • Groot formaat
 • Kan minder goed tegen lage temperaturen

 

Generaties lipo’s

Er zijn een aantal generaties lipo’s:
De eerste generaties die zeer gevoelig waren voor mishandeling en nog niet heel krachtig, klein etc. waren. Deze zie je bijna nooit meer.

Dan is er de huidige/verouderende generatie lipo’s. Deze lipo’s Laadt men met maximaal 1C meestal en zijn redelijk qua prestaties(ontlading, duurzaamheid). Toch komt t vaak voor dat deze lipo’s na bijvoorbeeld 40 laad/ontlaad-cyclus al bol gaan staan en minder worden in kracht en capaciteit.

Gelukkig is er nu een nieuwere generatie lipo’s die vaak tot 5C maximaal geladen kan worden en een zeer hoge ontladingskracht heeft(aangegeven met discharge C op de lipo, bijv 30C continu 60C piekvermogen). Deze lipo’s zijn wat robuuster qua elektrische mishandeling (per ongeluk te ver ontladen o.i.d.).

Het is dus goed om onderzoek te doen naar wat voor lipo’s er aangeboden worden bij winkels. Vaak vragen winkels en webshops hoge prijzen voor oudere generatie lipo’s die minder presteren.

 

De LithiumPolymeer-accu (lipo)

De lipo is een mooie uitvinding die vanuit de hybride autowereld de RC wereld is binnengekomen en nu dus ook de airsoftwereld binnentreedt. Lipo accu’s zijn echt topdingen, ze leveren zeer veel stroom: gemiddeld 30x zoveel de capaciteit (C), dat resulteert dus in een snelle triggerresponse. Ze hebben een lagere interne weerstand en houden hun voltage goed vast gedurende ontlading. Dat resulteert erin dat je de 8,4V of 9,6V Nimh van je AEG prima kan vervangen door een 7,4 lipo zonder te merken dat de accu iets minder voltage heeft. Vaak zeggen mensen dat een AEG verscheidene upgrades nodig heeft voordat er een Lipo in kan. Dat is dus niet het geval wanneer men een 7,4V lipo gebruikt ongeacht de capaciteit en C rating. Wanneer men echter een hoger voltage zoals de 11,1V lipo’s gaat gebruiken zijn er wel upgrades (MOSFET, betere gears etc.) nodig vanwege de hoge rate of fire en vermogen dat er gebruikt wordt.

Batterij

LET OP! Omdat Lipo’s meer stroom kunnen leveren kan het voorkomen dat de standaard tamiyastekker die aan veel AEG’s zit warm wordt en zelfs smelt of verkoold. Dit is mij een keer op een skirm gebeurd en natuurlijk zeer vervelend wanneer men geen back-up AA heeft. Gelukkig heb ik toen een accu direct aan de AA gesoldeerd maar om te voorkomen dat zoiets vaker zou gebeuren heb ik andere stekkers op mijn AA en accu’s gesoldeerd.

Hoewel het niet per se een must is, is het zeker aan te raden betere stekkers op je AA te zetten. Tamiyastekkers hebben namelijk een hogere weerstand dan bijvoorbeeld deans of xt60 stekkers waardoor ze warm worden als er veel stroom langs gaat. Dit is vooral het geval wanneer men lipo’s of lifepo’s gebruikt. Deans en xt60-stekkers kunnen hogere stromen en spanningen aan dan tamiyastekkers waardoor zij een betere keus zijn.

xt60

XT60

Deans

Deans

 

Gevaren

Het is vanzelfsprekend dat men een accu niet hoort te mishandelen als in: met teveel ampères of volt laden, beschadigen of penetreren met een scherp voorwerp. Bij een lipo is dit extra gevaarlijk omdat deze dan kan exploderen of in de brand vliegen, er komt een grote vlam vanaf. Voorbeeld van wat er kan gebeuren bij incorrect gebruik:

Wanneer men de lipo correct behandeld is de kans op zoiets echter zeer klein. Men kan de lipo tijdens het laden bijvoorbeeld in een brandwerende lipozak stoppen waardoor laden in de huiskamer wat veiliger is. Laden kan bijvoorbeeld ook in de tuin op een tegel waar verder niks brandbaars omheen staat, men dient dan echter wel goed in de gaten te houden of er geen vocht door bijvoorbeeld regen in de buurt van de laadopstelling komt.

Verder is er nog het puntje ontladen; een lipo mag niet te ver ontladen worden ander gaat hij kapot en wordt hij bol door gasvorming (waterstofgas, zeer explosief). Het beste is om te stoppen met schieten wanneer men merkt dat de Rate of fire omlaag gaat van de AA, want de cellen van een Lipo mogen eigenlijk niet onder de 3,2 Volt komen. Het beste is om de lipos tot maximaal 80% van de capaciteit te ontladen. Dat wil zeggen dat wanneer men een 1000mAh lipo heeft, men er niet meer dan 800mAh uit zou moeten trekken. Het bepalen van hoeveel mAh er gebruikt is kan echter eigenlijk alleen met een digitale lader, die aangeeft hoeveel mAh er weer terug in de lipo geladen wordt. Dan weet men hoeveel mAh men gebruikt heeft, maar in de praktijk is het dus prima om door te schieten tot men merkt dat de Rate of Fire begint omlaag te gaan. Dat is wel het moment dat men gelijk moet stoppen met verder ontladen van de accu.

Sommige oudere generaties lipo’s kunnen door deze doorschiet methode misschien alsnog schade oplopen, maar dat geldt in ieder geval niet voor de nieuwe generatie lipos die bijvoorbeeld ook met 5c(dus 5x de capaciteit) geladen kunnen worden. Deze lipos zijn van betere kwaliteit en kunnen iets meer ‘’elektrische mishandeling’’ aan.

Nadelen lipo’s:

 •  Kunnen minder mishandeling aan
 • Speciale lader nodig

Voordelen lipo’s:

 • Vaak goedkoper dan Nimh’s
 • Leveren meer stroom
 • Snellere laadtijden
 • Absoluut geen geheugen effect
 • Houdt voltage lang vast tijdens ontlading
 • Kleiner formaat voor hetzelfde aantal mAh(geen peqboxes of cranestocks meer nodig)
 • In verschillende vormen en maten verkrijgbaar
 • Kunnen beter tegen lage temperaturen

 

Lipo’s laden

Lipo’s kunnen niet zomaar met elke lader opgeladen worden. Er is een speciale lipolader voor nodig, het liefst een digitale lader met een balancer erin. Aan elke lipo zitten minimaal 2 stekkers, een laad- en ontlaadstekker: voor aan de lader en voor aan de AA, maar er zit ook nog een balance-stekker aan. Deze stekker wordt door de balance-functie van een lader gebruikt om alle cellen in balans te houden tijdens het laden.

 

Lader voor bijvoorbeeld airsoft batterijen

 

Zoals ik al zei, zijn Lipo accu’s zeer gevoelig voor mishandeling dus ook voor teveel laden. Daarom is het belangrijk dat men een lader heeft die:

 •  Verschillende soorten accu’s kan laden (lipo, lifepo4, Li-ion)
 • Op tijd stopt met laden
 • Een balancer heeft die alle cellen in balans houdt (max 4,2V per lipo cel)
 • Accuraat is qua voltage en Amperage
 • Beveiliging tegen ompolen (omdraaien plus en min) heeft

Veel goedkope Chinese laders zoals Turnigy, Imax, Bantam etc. hebben inaccurate weerstanden in de lader zitten. Deze weerstanden worden gebruikt bij het bepalen van de laadstroom en spanning. Dit geldt ook voor de kleine analoge laders zonder schermpje en dergelijke. De levensduur van een accu kan dus achteruit gaan of de accu kan kapot gaan door deze inaccuraatheid.  Bijvoorbeeld omdat hij een van de cellen van een 2cell 7,4V lipo constant laadt tot 4,25V in plaats van de 4,2V wat normaal hoort.

Wanneer men de juiste lader heeft en de lipo op de juiste manier is aangesloten (laadstekker + balance-stekker aangesloten) kan het laden beginnen. We nemen een voorbeeldlipo van 7,4V 1000mAh 25C ontlaadstroom en 5C max laadstroom.

Het is belangrijk dat de juiste soort accu op de lader geselecteerd wordt, in dit geval lipo dus. Een lipo kan met 1c geladen worden afhankelijk van de soort/merk/generatie. Vaak staat het aangegeven op de lipo hij met meer C opgeladen kan worden. De voorbeeldlipo mag met 5C geladen worden dus 5* de capaciteit(1000ma=1A)= 5A. Dit is echter het maximum en het is beter voor de levensduur van de accu als je daaronder zit. We stellen de lader dus in op 7,4 Volt lipo 3A balance charge in dit geval. Als het goed is kun je nu op start drukken en zal de lader de lipo opladen tot dat hij vol is, dan zal hij een signaal geven en stoppen met laden. Op dat moment kan men zien hoeveel mAh er terug in de lipo is gegaan en dus met hoeveel mAh men de lipo ontladen had tijdens het gebruik.

 

Andere lithiumaccu’s

Hoewel er ook hardcase lipo’s zijn zie je die niet vaak, er is echter een soort lithiumaccu die je wat vaker ziet en dat is de lifepo4. Deze heeft cellen van 3,3V per cel ten opzichte van de lipo die cellen van 3,2V heeft. De lifepo4 kan wat meer mishandeling aan, mede door de hardcase, maar de lipo kan nog steeds meer stroom leveren/sneller opgeladen worden dus die wordt vaker gebruikt en is praktischer. Verder is er nog de Li-ion accu, maar afgezien van gebruik in mobiele telefoons zie je die bijna nooit gebruikt worden in de RC of airsoftwereld.

Welke Lipo heb jij nodig?

 •  Voor airsoft raad ik lipo’s van minimaal 15C aan (de meeste lipo’s zitten hier ruimschoots overheen)
 • Minimaal 800 mAh om lang genoeg te kunnen spelen zonder steeds accu’s te wisselen. Meer mAh = langer spelen, maar let er wel op dat je accu wel past in je AA en dat het niet te zwaar wordt
 • Om een 8,4V/9,6V Nimh te vervangen door een lipo zou ik een 7,4V lipo kiezen, omdat deze even goed, zo niet beter is dan een 8,4V/9,6V Nimh. Men heeft dan ook geen upgrades nodig aan de internals, behalve t vervangen van de stekkers (optioneel)

En 11,1V 3cel lipos dan? Of een nog hoger voltage?

Met een hoger voltage heb je dus een hogere Rate of fire, MAAR: Met een standaard AEG raad ik af om 3 cel of meer lipo’s te gebruiken omdat deze dusdanig veel van de AEG vragen dat hij waarschijnlijk zeer snel kapot zal gaan. Om een dergelijke lipo te gebruiken moet men wat upgrades uitvoeren, namelijk een MOSFET-unit inbouwen. Deze MOSFET kan veel meer stroom en spanning aan dan de standaardcontacten in je AEG. Daarbij is het ook noodzakelijk om te zorgen dat de gearbox goed genoeg geüpgrade is met alle onderdelen die daarvoor nodig zijn (sterke gears, pistonupgrade, shimjob etc.)

 

Disclaimer

Het gebruik van alle airsoftproducten, accu’s, laders en elektronica is volledig op eigen risico en er kunnen geen rechten verleend worden aan deze guide. Snap je iets niet? Vraag het dan eerst aan iemand die het weet voordat bijv. je huis afgebrand is omdat je niet wist hoe je lader werkte. Vragen kunnen ook onder dit artikel in een reactie geplaatst worden. De schrijver van dit stuk, Airsoftdb.nl en airsoftlipo.com zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade of letsel opgelopen door onkundig gebruik, fabrieksfouten etc.

Reacties

 1. Oei, iets teveel informatie voor op dit tijdstip! Dit gaan we morgen eens even goed doorspitten!

  • En, heb je er wat aan gehad? Of mis je nog iets?

   • Ik had me al aardig ingelezen op dit onderwerp, dus het komt me allemaal vrij bekend voor inmiddels. Ik lees hier echter wel dat NiMh batterijen niet leeggetrokken (discharged) hoeven te worden, alvorens ze weer op te laden. Terwijl ik elders heb gelezen dat dit wel “moet” om de levensduur van de batterij te verlengen.
    Daarnaast meende ik ook eens gelezen te hebben dat “hoe langzamer je een NiMh oplaadt, hoe beter/veiliger voor de batterij”, of maakt dit niks uit zolang je maar onder 1x de capaciteit zit met je oplader?

 2. Beste Remco,

  Misschien ben je in de war met NiCd accus, die hebben wel een geheugeneffect en nimh niet.

  Nimh’s langzaam opladen is beter voor de accu, maar vaak kan tot max 1c geen kwaad tenzij anders aangegeven.
  Vaak is het wel zo dat standaard meegeleverde laders(zon adapter) bij aegs maar 150mA of 250mA laadstroom geven, vandaar miss de opvattting dat dat ”hoort”.

  • Meende dat dat voor zowel NiCd als NiMh accu’s gold.. Ik heb hier inderdaad een 250mA lader liggen, en ook een discharger, die ik dus eigenlijk nu niet eens nodig heb! Gelukkig een nieuwe lader onderweg.
   Bedankt voor de opheldering Rozh

 3. Mooie beginnersguide! Heel verhelderend :D

 4. Met alle respect voor de schrijver en zijn winkel. Maar Turnigy-laders en -batterijen zijn zeker van goede kwaliteit. Ze worden (en ik gebruik ze ook) al jaren gebruikt in de modelbouw. Dit in vliegtuigen van een paar duizend euro. Toestellen dat je dus niet zomaar wel crashen. Ze presteren heel goed.

  Je ziet tegenwoordig zelfs dat de laders kwestie zelfde software en hardware gebruiken. Intern exact hetzelfde. Ze hebben enkel een andere behuizing.

 5. Beste Bart,

  Ik heb veel(100+) van beide gebruikt in helis(van duizenden euros), vliegtuigen, multicopters en AEG’s.
  Het gaat hier om t nuanceverschil, Turnigy presteert oke, maar niet top. Wat jij ”goed” noemt is relatief.(niet aanvallend bedoeld ofzo)
  Turnigies, zippies, rhinos etc. hebben op de verpakking een hogere C staan dan ze kunnen leveren. Dit is duidelijk merkbaar tijdens het vliegen met een rcheli bijvoorbeeld.
  Daarbij gaan ze vaak snel puffen en vaak na 40 cycles al verlies van capaciteit en power.
  Vaak genoeg lipos moeten weggooien omdat ze niet genoeg power/capaciteit meer hadden

  Een turnigy is goedkoper, hij doet t ook wel(meestal) maar je zal toch sneller problemen krijgen en hij zal minder lang mee gaan.

  Betere accumerken hebben bijvoorbeeld ook een lagere interne weerstand, cellen die betere warmte geleiding hebben(blijven koeler) en naast algehele betere materialen en productieprocessen nog wat meer handigheidjes. Ze zullen dus langer mee gaan omdat ze van betere kwaliteit zijn.

  Als je gensace vs turnigy intikt op google ( http://lmgtfy.com/?q=gensace+vs+turnigy )
  zal je zien dat het internet er vol mee staat.

  Over de turnigylader: het is inderdaad een veelgebruikt platform. Dezelfde gekloonde software, ongeveer dezelfde onderdelen en allemaal gekloond van de imax b6 dacht ik(volgens mij ook weer een kloon van een ander merk if im not wrong).
  Weer iets wat je op google kan vinden, veel problemen met de interne weerstanden van deze ladersoorten. heb even snel gegoogled en kon zo iets vinden; hier een topic waar ze t hebben over een imax b6 (gelijk aan de turnigy 50w lader en vele andere klonen van deze soort lader):
  http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=777717
  Weer bevestiging, de weerstanden zijn innacuraat. Wel is het zo dat een interne modificatie aan de pcb dit zou kunnen oplossen maar dat kost weer geld en moet je handig voor zijn(kans op kapotte lader speelt ook natuurlijk). Had je toch een betere lader kunnen kopen vanaf t begin…

  De informatie die ik hier geef heb ik niet zomaar verzonnen en vertel ik ook niet omdat het in mijn voordeel zou zijn, maar omdat dat mijn ervaring is en dus ook de reden waarom ik het gebruik en aanbied.

 6. Hi,

  Alvast bedankt voor je antwoord. Het is niet mijn bedoeling om iemand slecht te maken of iemand te beschuldigen van leugens of wat dan ook. Dat doe je trouwens ook niet. Het is ook niet de bedoeling een winkel slecht te maken en een andere op te heerlijken.
  Wat wel mijn bedoeling is is om mijn nu ongeveer 8 jaar ervaring te delen die ik heb met Lipo accu’s.

  Helaas geloof ik nog enkel wat ik zelf zie. Je kan makkelijk verschillende linkjes posten die het omgekeerde beweren. Dat is internet tegenwoordig helaas. De echte waarheid zal hopelijk/vermoedelijk ergens in het midden liggen.

  Wat ik zie is dat de A-lipo’s* niet consequent beter presteren dan B-Lipo’s*. Soms zijn ze beter, maar ook slechter. De mogelijk betere prestaties verantwoorden in mijn ogen nooit de meerprijs van een A-lipo. Als je ziet dat je voor de prijs van een A-lipo meerdere ( 2-2,5) B-lipo’s kan kopen is het natuurlijk ook niet zo een ramp dat er eens een mindere tussen zit. Op dat vlak heb ik om eerlijk te zijn tot nu wel geluk gehad. In de 60+ lipo’s dat ik al gekocht heb zijn er maar een paar echt slecht geweest. Maar dat zegt in mijn ogen dan ook weer iets over de kwaliteit die geleverd wordt.

  Ik zal binnenkort eens de proef op de som nemen. Ik koop mij een A-lipo en een B-lipo met dezelfde specificatie en kijken wat de praktijk mij leert.

  * A-lipo’s: Lipo’s van algemeen aangenomen betere merken (Europese/Amerikaanse merken)
  * B-lipo’s: De betere chineese varianten zoals Turnigy en Turnigy Nano-Tech
  * C-lipo’s: Chinese B-grade lipo’s (worden effectief als B-grade verkocht) of Zippy, Rhino enz

  Mvg,

 7. Beste Bart,

  Allereerst bedankt voor het kritisch meedenken en je beleefde reactie.

  Dat jij het anders evaren hebt kan natuurlijk, we zullen het maar geluk noemen? ikzelf en vele anderen hebben zoals gezegd de nadelen gemerkt van mindere lipos.
  Daarom liever meer zekerheid van kwaliteit dan een goedkopere lipo(wederoom goedkoop=duurkoop). Daarbij valt het prijsverschil wel mee, zeker in vergelijking met aanbieders van accus uit de eu, die ook niet altijd A-lipos leveren.

  Graag zou ik je een keer uitnodigen om een vliegsessie met een A-lipo bij te wonen van mn helicopter. Daarnaast eentje van een turnigylipo met dezelfde C rating. Het toerental is duidelijk verschillend en de heli kakt minder in bij extreme figuren. Dit speelt wat minder bij airsoft, maar vertaalt zich natuurlijk in rate of fire en triggerresponse. Er geldt natuurlijk ook weer, hoe meer de accu aankan hoe beter en hoe langer hij mee zal gaan als je hem daaronder belast.

  Ik ben benieuwd naar je resultaten! Ben ook benieuwd hoe je de levensduur van plan bent te testen. Heb je een goeie lader(a la hyperion duo oid) waarmee je laad/ontlaadgrafieken kan maken met de computer? En log apparatuur?
  Er zijn al redelijk wat testen op die manier uitgevoerd, staan wederom op internet.

  na al dit gepraat is de conclusie denk ik(in mijn ogen):
  De gebruiker kan zelf kiezen voor iets goedkoops wat redelijk werkt maar meer kans op kwaaltjes heeft(dead on arrival, levensduur, power en capaciteit)
  Of de gebruiker kiest om iets meer(wat in mijn ogen reuze meevalt, vandaar dat ik een groot voorstander van gensace ben en ook de shop ben begonnen) te betalen en meer zekerheid heeft op kwaliteit en duurzaamheid.

  Uiteindelijk is dat denk ik met bijna alles zo (in airsoft in iedergeval).
  Voorbeeld men kan een nep magpul product bij dealextreme halen, of een Genuine Magpul pts produt.
  Wat je van de genuine magpul pts kan verwachten weet je bijna zeker, bij de nepmagpul pts is het nog maar de vraag of hij het doet, past en performed. Zo ja voor hoe lang?

Schrijf een reactie

X
- Enter Your Location -
- or -