Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

6 reacties

Bolt B4 Sopmod

Bolt B4 Sopmod
Excessed

Sinds kort ben ik een trotse eigenaar van een BOLT. Nu vraag je je wellicht af; Wie of wat is een BOLT? Het is niet zeer vreemd dat je dit niet weet, doordat Bolt een vrij nieuwe AEG fabrikant is.

Op het moment van typen hebben zij slechts 2 apparaten op de markt. Beide een m4. De één is een standaard m4a1, of zoals bolt haar noemt, de b4a1. En het nieuwste model de b4 Sopmod.
Ze zijn ook bezig met een SR47 te maken, alleen is hier niet veel informatie over.

Dit stukje gaat over de nieuwste op de markt namelijk de B4 Sopmod.

Ik hoor je bijna denken, waarom in godsnaam zou nóg een m4 een toevoeging zijn op de toch al overspoelde markt met m4 varianten. Dat kan ik je eigenlijk in één zin zeggen.
Het B.R.S.S. (Bolt Recoil Shock System) wat bolt verzonnen heeft zorgt voor een zeer aanwezige blow back.
En met een blowback bedoel ik een kick welke vergelijkbaar is met een GBB.

Het is dus in feite een AEG met de kick van een GBB. Het systeem zelf is verbazingwekkend simpel. Bijna letterlijk uit een GBB getrokken en in een AEG gestopt met wat aanpassingen. Zo zorgt de gearbox ervoor dat er in de buffertube een gewicht naar achter gedrukt word. Zodra de gearbox zijn cyclus heeft gemaakt en de piston naar ruststand gaat, schiet het gewicht terug en zorgt voor een kick.

 

Review Bolt Sopmod

Na een aantal maanden gewacht te hebben, ging dan eindelijk de bel. De postbode deed open met de handen omhoog en vroeg mij of ik in de buurt ging schieten! Waarop ik uiteraard antwoordde, nee! alleen op de goedgekeurde velden.
Overigens is de BOLT aangeschaft via https://www.airsoftclub.gr, persoonlijk nu mijn favoriete site. De service is echt geweldig.

Na het (zeer) goed ingepakte pakket uit te hebben gepakt kwamen er 2 dozen tevoorschijn met elk een BOLT B4 Sopmod. Nu zul je denken, 2? Ja 2, één voor mij en één voor een teammate.

De doos zelf is een beetje afgekeken van het TM Sopmod ontwerp maar dit kan de pret niet drukken.
Na het openen van de doos zag ik meteen dat BOLT zijn best gedaan heeft het product goed te vervoeren, zo zat het apparaat zelf met klittenband in de doos vast gemaakt en het high cap magazijn idem.
Er zaten ook 2 doosjes bij, één leeg (voor de mooi) en één met een extra set rear-wiring en 3 reserve schroefjes.
Wat mij meteen opviel, was het test rapport van BOLT zelf. Waar op stond dat er met 0.20g bbs getest was en het gemiddelde op 1.41 joule uit is gekomen. Hier later meer over.

Bolt B4 Sopmod doos

Foto: airsoftescepticos

Het apparaat uit de doos gehaald en geïnspecteerd, en ik moet zeggen de bouw kwaliteit is zéér goed. Geen pisbakken staal of een stomme legering. Maar hoogwaardig staal en aluminium op de handgrip en buttstock na.
De afwerking is een mat zwarte verflaag en bepaalde onderdelen een lichtere kleur. Wat ik persoonlijk wel mooi vind.Nu had ik al li-pos aangeschaft op https://www.airsoftlipo.com. Ik heb ook de XT60 connectoren aangeschaft en met de soldeer service erop laten zetten. Nu paste deze uiteraard standaard dus niet in de bolt, deze komt met een standaard tamiya stekker. De tamiya er meteen afgeknipt en de XT60 connectoren er in gesoldeerd.
Nadat de connector er aan gesoldeerd was en de lipo opgeladen was, was het tijd om de eerste keer te testen.

BB’s in de high cap, opgewonden en in het apparaat gedaan. Bril op, aanleggen, richten, van de safe af en een single round de test target in. En er verscheen een hele grote glimlach op mijn gezicht welke nóg groter werd nadat ik een burst op full auto het target in stuurde.
Voor de mensen welke onbekend zijn met het B.R.S.S. systeem van bolt, het staat voor: BOLT recoil shock system. En geloof me, shocken doet het apparaat aardig!

Bolt B4 Sopmod gears

Uiteraard heb ik het apparaat meteen open geschroefd om de veer te vervangen naar een lager fps. Meteen even de internals bekeken, en ook deze zijn van goede kwaliteit de gears zijn een stuk dikker dan van mijn m14 en ze zijn van roestvast staal.

De gearbox zelf is heel netjes ingevet alles ziet er goed uit.
En vooral de piston ziet er heel goed uit. Je kan echt zien dat alles is gemaakt om de B.R.S.S. aan te kunnen.
Het apparaat beschikt over een standaard 6.01mm inner barrel, en schiet (naar mijn mening) zeer accuraat. Uiteraard door de recoil wel een beetje compensatie nodig.

Het recoil systeem is briljant bedacht, het is in feite een GBB in een AEG. Zo wordt de buffer tube gebruikt voor het recoil systeem. Iedere keer als de piston terug gaat in rust positie, zet deze een gewicht in beweging welke voor de recoil zorgt. Het is een simpel, maar zeer slim ontwerp.

 

Upgrades en customizing

Nadat ik de bolt een keer of wat gebruikt had, kwam ik er achter dat de hop-up nogal wat de wensen over liet. Nadat ik dit geconstateerd had ben ik meteen op zoek gegaan naar een nieuwe bucking + nub, mijn persoonlijke voorkeur was uit gegaan naar de Firefly soft daar ik er goede verhalen over gehoord had.
Echter na betere inspectie uiteindelijk uit mijn hoofd gezet. Waarom? Bij de firefly zat géén nub, en deze zou mij nog eens 16 euro gaan kosten.
Bij elkaar dus een dikke 35 euro incl. verzenden voor een bucking + nub.
Na aanraden van Hogader ben ik toch voor de prometheus soft type + nub gegaan.

Na wat vragen gesteld te hebben aan o.a. Hogader met betrekking tot het vervangen van een hopup bucking heb ik de m4 aangepakt.

Allereerst de borgpin welke onder de loop zit er uit getikt, charging handle ietwat naar achter trekken en de upper receiver van de lower reciever gescheiden. Hierna heb ik de inner barrel en hopup unit uit de upper receiver getrokken. Het borg klemmetje van de innerbarrel af geklikt, en voorzichtig de barrel + bucking uit de hop up unit gehaald.
Terwijl ik dit deed kwam er een klein doorzichtig stukje plastic uit de hop up unit vallen. Dit bleek de nub voor te moeten stellen en was zelfs gescheurd (wellicht door verkeerd demonteren).
Nadat ik de nub en de bucking van de barrel heb verwijderd heb ik de barrel en de nieuwe bucking (Prometheus Soft Bucking) ingespoten met een klein beetje siliconen spray.

De bucking uitgelijnd met de sleuf op de barrel, en de bucking over de barrel heen geschoven. Geen enkel probleem mee ondervonden.
De nub bleek een, niet moeilijk, maar irritant karwei aangezien de nub telkens rechtop in het gat viel.
Na een beetje kloten zat deze er goed in, dus de bucking met barrel in de hop up unit geplaatst.
Verkeerd om. Natuurlijk heb ik me afgevraagd waarom de bb geen hop kreeg. Na wat na  denken realiseerde ik me pas dat ik de barrel er verkeerd om in had geplaatst.

Dus de m4 weer uit elkaar gehaald en de barrel omgedraaid, probleem opgelost.

Resultaten:
Voordat ik de hop up bucking en nub had vervangen was de spread op ±15 meter rond de 19 cm.
Met de nieuwe bucking en nub is de spread op 15 meter slechts 10cm.

Ik heb de m4 tijdens de test niet vast gezet en slechts een bipod gebruikt, uiteraard na ieder schot wel opnieuw mijn target gezocht.

Conclusie:
Denk je er over een Bolt sopmod te kopen is een nieuwe hop up bucking installeren een makkelijke upgrade welke je zelf makkelijk kan doen met een beetje geduld. En ook echt resultaat geeft!

Ik heb deze bucking gebruikt:

Prometheus Air Seal Chamber soft type bucking

Prometheus Air Seal Chamber soft type

Prometheus Air Seal Chamber soft type
Ik heb hem bij kotte-zeller.de vandaan, goede service en snelle levering.
Niet de goedkoopste maar is op het moment veel uitverkocht.

Nu komen we bij het gedeelte fps, toen ik de bolt binnen kreeg was dit out of the box een dikke 420fps.
Dat is naar Nederlandse standaarden een “beetje” te hard. Via Airsoftclub.gr was er al een andere bolt veer meegestuurd aangezien ik de 312fps versie besteld had maar de verkeerde geleverd was.
Dat is uiteraard geheel kosteloos geweest!

Nu moet ik toegeven, fps is lang niet alles. Maar ik vond 312fps stiekem toch een beetje weinig en na een paar skirms gespeeld te hebben bleek de bolt nog maar 300fps te schieten.
Toen ik dat eenmaal door had ben ik meteen op zoek gegaan naar een andere spring. En uiteindelijk uitgekomen op de Guarder SP110, op aan raden van Hogader. Later bleek dat dit een typefoutje was en het de SP100 moest zijn. Maar het kwaad was al geschied, ik had de sp110 al besteld.

Nu heb ik de spring er gisteren in gemonteerd en meteen getest. Out of the box schoot de spring nét wat te hard namelijk een gemiddelde van 361 fps. Vanochtend meteen even 5 mags er doorheen gerammeld (±375 bbs) en nogmaals gemeten en nu een gemiddelde van 355fps. Dat is uiteraard héél dicht op de rand, en ik heb gemeten met .25gr bbs, en daaruit de fps berekend d.m.v. de calculator. Dus binnenkort maar even de fps meten met 0.20gr bbs zodra ik iemand vind wie deze heeft.

Dus al met al lijkt de missie van meer fps behalen gelukt. Echter is er de mogelijkheid dat de bolt alsnog wat te hard schiet.

Meer upgrades ben ik voorlopig nog niet van plan aangezien er in de bolt al zeer goede gears in zitten (review) en een tightbore barrel welke 6.01mm is. Dit is volgens vele niet aan te raden, echter tot op heden nog niks van gemerkt.

Qua customizing ben ik van plan de stock, grip, railcovers, angled foregrip en het plaatje van de eotech replica in dezelfde kleur Olive Drab te spuiten als mijn PMAGS.
In de stock ben ik tevens  van plan mijn nickname en/of callsign verwerken.

Bolt-B4-Sopmod pmags

Met mijn pmags + ess ice naro

 

Bolt B4 Sopmod bunker hill

Op Bunkerhill afgelopen zondag (29 september)

 

Een weekje later heb ik een aantal 0.20grams bbs in ontvangst genomen van een teamgenoot en gelijk even getest.

De gemiddelde waarde is: 348fps met één uitschieter naar een waarde van 358fps.

Hier ben ik dus zeer content mee. Het is een uiteindelijke verbetering van rond de 70fps tegenover de laatste keer dat ik heb gemeten.

Nu ik het intern voor elkaar heb ben ik begonnen aan het uiterlijk:

Mochten er na dit alles nog vragen zijn ben ik altijd te bereiken via een pm uiteraard!

Reacties

 1. Cool! Die van één van onze teamleden is ook onderweg dus dat word mijn kans om ‘m in het echt te zien haha. Goed om te lezen dat die Griekse site bevalt! Leuk artikel verder 😀

  • Je hebt hem al in het echt gezien, Jan :P. Tijdens de testskirm bij Veluwe Airsoft :P.

   Uiteindelijk een zeer fraaie replica geworden en ben blij dat de prestaties ook niet teleurstellen.

 2. Goede duidelijke review. Toch even een vraagje over deze oude post. Ik zie aardig wat magazijnen op de foto. Mag ik vragen welke magazijnen jij gebruikt? Heb er namelijk twee aangeschaft en beide feeden niet goed op mijn Bolt Sopmod. Het orginele magazijn doet het prima.

  • De magazijnen lijken erg op BETA Project P-mags. Zelf gebruik ik deze ook en heb hier tot op heden nog geen problemen mee gehad, misschien een idee om een keer te proberen? Welke magazijnen heb je al geprobeerd?

   Welke magazijnen Excessed gebruikt weet ik niet, maar zoals ik al zei: ze lijken er wel heel erg op 😉

  • Heb het even nagevraagd bij Excessed, het zijn inderdaad BETA Project P-mags 😉

 3. Het zijn inderdaad de Beta Project PMAGs 🙂

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar