Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

Een reactie

Een beslagen bril, wat doe je er tegen?

Een beslagen bril, wat doe je er tegen?

| op 29, jan 2013

Beslagen glazen kunnen je erg hinderen tijdens een airsoft skirm. Hoe komt het dat een bril beslaat en wat kun je er aan doen?

Het beslaan van glazen ontstaat doordat warme lucht afkoelt en daardoor minder waterdamp kan vasthouden. Deze waterdamp slaat dan op je bril. In het heetst van de strijd is een troebel zicht door een beslagen bril natuurlijk heel onhandig. Gelukkig zijn er manieren om deze vervelende condensatie tegen te gaan.

 

Luchtdoorstroom

Een van de beste manieren om condens tegen te gaan, is ervoor te zorgen dat er een goede luchtdoorstroom is tussen de lens en je huid. Hierdoor komt de koude lucht van buitenaf achter de lenzen en dus bij de warme lucht, terecht. Hierdoor blijft de lucht achter de lens dichter bij de temperatuur van de lucht buiten de lens, waardoor er minder kans op condens is.

essbril

ESS Turbofan brillen hebben een ventilatortje ingebouwd die aangedreven wordt door een batterij. Deze ventilator verplaatst lucht van de buitenkant naar de binnenkant van de bril. Dit is de beste manier om condens tegen te gaan en daarom zijn deze brillen ook duurder dan de meeste andere brillen.

Daarnaast zijn er brillen met inkepingen aan de boven- en onderkant van de bril. Deze inkepingen hebben hetzelfde doel als de ESS Turbofan ventilatoren hebben. Het nadeel is dat je geen controle hebt over de hoeveelheid lucht die verplaatst wordt naar de binnenkant van je bril, dus is er nog een kans dat ze beslaan.

 

Anti-condens middelen

Er zijn bepaalde anti-condens middelen die ervoor kunnen zorgen dat er minder condens wordt gevormd in je bril. Het probleem met deze middelen is dat ze strepen kunnen achterlaten op je glazen. Er zijn meerdere middelen te koop die allemaal op hun eigen manier aangebracht horen te worden.

Er zijn een aantal bedrijven die hun brillen als ‘condens-vrij’ promoten. Trap hier niet in, elke bril kan beslaan onder bepaalde omstandigheden.

 

Tips om condens tijdens het spelen te verminderen

  • Beslaat je bril tijdens het spelen, koel dan af. Zet je bril af op een gebied waar dit toegestaan is en veeg het vocht van je hoofd af.
  • Let er op dat je niet de lenzen afveegt, dit veroorzaakt strepen waardoor je minder zicht hebt.
  • Let er ook op dat je geen ruwe doek gebruikt, dit kan krassen veroorzaken op de glazen.
  • Geef de lenzen genoeg tijd en lucht om op een natuurlijke manier van de condens af te komen.
  • Voordat je de bril op doet, is het aan te raden af te koelen, hoe minder je zweet, hoe minder snel je condens hebt.

Reacties

  1. Ook een goede tip: met een “normale” bril is men vaak geneigd om deze tegen het voorhoofd/wenkbrauwen aan te drukken, probeer altijd een paar millimeter ruimte tussen de bril en je hoofd te houden, zo kan de warme lucht van je gezicht ontsnappen en zorgt het voor zo weinig mogelijk condensvorming op je bril.

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar