Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

4 reacties

Wide-Bore AEG experiment

Wide-Bore AEG experiment

Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven met de titel; “The untold truth about hop-up & bore diameter“. Destijds was dit artikel enkel bedoeld zodat ik niet iedere keer hetzelfde verhaal hoefde uit te leggen als ik weer een vraag kreeg van iemand.

Echter explodeerde mijn blog artikel en was hij al snel op veel plaatsen te zien met bijbehorende discussie. Niet direct mijn eigen bedoeling, maar misschien wel goed.

Nu ging het in bovenstaand genoemd artikel vooral over de theorie erachter. Zoals we allemaal weten is theorie wel leuk, maar komt het toch altijd op de praktijk uit. Ik nam het mezelf dus ook voor om deze theorie eens in de praktijk te testen.

Het was dus tijd om eens zelf een wide-bore barrel te installeren en de performance te testen. Ondanks mijn ondertussen gegroeide arsenaal heb ik echter geen polarstar of ander airsoft replica liggen waarbij ik de hoeveelheid lucht makkelijk op kan voeren van buitenaf.

Ik nam me dus voor om in een van mijn eigen AEG’s, in dit geval zelfs in 2 ervan, een wide-bore barrel te installeren en te kijken wat er nodig is om het verlies in lucht (immers door een wijdere barrel zal er meer lucht “verloren” gaan).

Dit proces heb ik gedaan met een D-Boys KAC PDW en een VFC Scar-H. Voor ik dit hele proces ga neerpennen wil ik even heel duidelijk een aantal sidenotes kwijt:

*Alle fps waardes hieronder zijn gemeten met .25 gr Bioval BB’s. Achter deze waarde staat de omgerekende waarde naar .20gr bb’s tussen haakjes.

** Ik raad het ten stelligste af aan “nieuwelingen” en andere die nog nooit een replica hebben open gedraaid om dit onderstaande te proberen.

*** De performance die ik misschien behaal met een bepaald rijtje upgrade parts bieden geen garantie op suc6 bij andere. Er zijn een erg groot aantal factoren die de uiteindelijke prestaties beïnvloeden en van het merendeel heb je zelf geen tot weinig invloed op.

Upgrade AEG #1

De eerste upgrade

De eerste van de twee replica’s die ik ingezet heb in mijn eigen wide-bore experiment is de D-Boys KAC PDW. Al een tijdje mijn primary AEG. Deze replica is echter niet bepaald meer stock te noemen, daar hij al sinds de aanschaf in juni 2013 geupgrade is.

Een aantal onderdelen van de replica voor de wide-bore upgrade:
– Prometheus Neo Strike Chamber
– Prometheus Soft Bucking & Nub
– Prometheus 229mm 6.03mm Barrel
– Guarder SP100 spring
– Type 4 (1/2 hole) cylinder

Met deze onderdelen wist de replica een 315 fps (350) te noteren.

Als eerste heb ik de barrel vervangen voor een ander model van Prometheus, namelijk de Delta Strike 229mm 6.20mm barrel. Een barrel waarvan ik het bestaan nog niet wist hiervoor, maar wat schijnbaar een gloednieuw barrel design is van Prometheus. Daarnaast is er met het installeren van de barrel ook een gemodificeerde Prometheus soft bucking gebruikt (gemodificeerd voor R-hop of flat-hop gebruik dmv ridge en mount verwijderen).

Na deze upgrade wist de PDW een 265 fps (295) te noteren.

Hierna is de standaard cylinder met een gat op de helft vervangen voor eentje waarbij het gat in de tip zit. Oftewel net geen full cylinder. Aangezien ik geen SP110 had liggen op dat moment is de replica weer dichtgegooid en is de fps overnieuw getest. Resultaat; 280 fps (310)

Om de FPS nog wat te boosten is er een Guarder SP110 besteld en na het installeren hiervan noteert de D-Boys KAC PDW nu 300 a 305 fps (335 a 340).

Totale upgrade lijstje:
– Prometheus Delta Strike 229mm 6.20mm Barrel
– Gemodde Prometheus Soft Bucking
– Prometheus Hop Tensioner
– Guarder SP110
– Type 1 Cylinder (Tip hole)

Upgrade AEG #2

De tweede upgrade

Dan heb ik nog de Scar-H. Mijn allereerste replica welke ik al een tijdje niet had gebruikt. Voor deze replica had ik besloten te kiezen voor een Orga Magnus 6.23 wide-bore barrel, immers is dat misschien wel DE barrel die deze hele gedachtegang in werking heeft gezet.

Stock (op een nieuwe chamber en ander piston na) wist deze replica 312 fps (348) te noteren. Verder beschikt deze replica standaard over een 340mm lange 6.04mm barrel, bijbehorende VFC bucking en een type 3 cylinder (3/4 hole).

Allereerst werd de barrel en bucking installatie in de verder standaard replica gestoken. Direct gevolgd door een fps test. Het resultaat hiervan was 217 fps (243). Logischerwijs mocht dit dus wel wat omhoog.

De gearbox is dus open gemaakt en hierin werd een VFC Full cylinder gestoken. Om dezelfde reden als in de PDW is dit gedaan om een grotere hoeveelheid lucht te hebben en daardoor dus een minder sterke veer te moeten steken. De veer werd echter wel vervangen. Gekozen hiervoor een SP120 van Guarder.

Eveneens hierna weer een fps test gedaan. Resultaat hiervan was 295 fps (330) en daarmee een prima fps om in het veld te gebruiken

Geupgrade onderdelen:
– Orga Magnus 6.23mm 400mm Wide-Bore
– Firefly Namazu Hop Tensionar
– Prometheus Soft Bucking
– VFC Full (Type 0) cylinder
– Guarder SP120

Range Test

Na het installeren van alle upgrades is het logischerwijs tijd om te kijken wat er nu aan range gewonnen is.Met de oude onderdelen wist de D-Boys KAC PDW een range te behalen van +-40 a 45m. Na de wide-bore upgrade heb ik tijdens de range test de range kunnen schatten op ongeveer 65 a 70m. Zeker een flinke verhoging. Dit is getest met 0.25 gr Bioval bb’s. Met .30 Green Devil werd de afstand naar het leek iets groter, maar vooral werden de groupings beter.

De VFC Scar-H, welke volledig stock ook een range van +- 45m wist te behalen, kwam echter nog iets verder. De range test met deze replica werd uitgevoerd met 0.30gr Green Devil bb’s en geschat door mij behaalde deze een 70 a 80m aan range.

Zodra ik de tijd heb gehad deze replicas in een skirm te gebruiken (ergens begin/midden september) zal ik een update posten omtrent mijn resultaten. Eveneens kan ik dan meer posten omtrent de accuracy van beide replica’s.

Ondanks dat er vele andere factoren zijn (ander type barrel, andere flat hop, andere fps etc) kan ik toch voorzichtig concluderen dat er een grotere range boost te behalen valt bij een korte barrel.

Prometheus Delta Strike vs Orga Magnus

Zoals te lezen valt heb ik gekozen om 2 verschillende wide-bore barrels te testen. Vandaar ook nog even een vergelijking tussen beide.

Het grootste verschil is misschien nog wel de prijs. De Orga Magnus 6.23mm wide-bore barrels zijn bijna 2 a 3x zo duur vergeleken met de prometheus Delta Strike 6.20mm barrels. Dit is echter wel weer te merken aan de kwaliteit en slimme features.

Een zeer groot pluspunt aan de Orga Magnus barrel is wel het hebben van een extra sleuf en afvlakking zodat een normale niet gemodificeerde bucking met een kwartslag gebruikt kan worden. Dit voorkomt een hoop ergernis en maakt een installatie zoveel makkelijker.

Dit heeft de Prometheus Delta Strike niet. Sterker nog deze heeft niet eens een sleuf, dus een reguliere bucking zal ook niet passen. Dit is nog niet het ergste in mijn ogen want het ontbreken van een sleuf betekend ook dat de C-clip, mits dit er een is die ook het midden van de barrel centreert, niet goed zal passen.

Performance wise kan ik nog weinig zeggen over de accuracy, hierover waarschijnlijk binnenkort meer.

Disclaimer

Ik wil hier nogmaals de disclaimer herhalen en duidelijk vertellen dat bovenstaande onderdelen totaal geen garantie zijn voor eenzelfde resultaat. Het tunen van een airsoft replica om er het maximale uit te halen kost veel tijd en vereist ervaring met het sleutelen aan replica’s.

Mocht iemand nog vragen hebben, stel ze gerust. Het zal misschien even duren voor ik reageer, maar ik kom erop terug.

Update

Een video waarin de geupgrade SCAR gebruikt wordt tijdens een skirm, is hier te vinden.

Reacties

 1. Ik heb juist uw artikel gelezen. De resultaten zijn redelijk indrukwekkend maar heb een kleine opmerking. Bij de 2 stock replica’s was geen flat of r-hop geïnstalleerd. Als ik uw artikel goed gelezen heb, is dit achteraf gedaan toen je de wide-bore barrels erin hebt gestoken. Ik vermoed dat de goede resultaten dan ook vooral het resultaat zijn van de flat/r-hop en in (veel) mindere mate van de wide-bore.

  Om een goede vergelijking te maken kan je beter ook eens testen zonder flat/r-hop om te kijken wat het verschil is.

  • Het klopt dat bovenstaande geen volledig “eerlijke” vergelijking was. De reden dat ik dit niet gedaan heb is vrij simpel. Ik heb zelf niet de beschikking over de ruimte, de tijd en de financien om een echt eerlijke vergelijking te doen. Doordat ik er voor mezelf ook niets uit kan halen ga ik er dus ook geen tijd en/of financien insteken. (ik schiet er namelijk zelf niets mee op).

   Waarom ik het dan toch opgeschreven heb? Ik kreeg naar gelang mijn eerste artikel en mijn eigen experiment veel vragen. Een groot deel van de personen die vragen stelde was benieuwd naar mijn eigen resultaten en hoe ik daartoe was gekomen. Om die reden heb ik precies dat opgeschreven.

   Mocht iemand ooit een volledig eerlijke test willen doen mag hij/zij mij altijd contacteren. Als ik de tijd kan vinden help ik graag mee.

 2. Klinkt veel belovend, maar kan die flathop echt een verdubbeling aan range geven?
  Verder ben ik zeer benieuwd waar jij de barrels heb gekocht!
  Ik wil deze test wel eens uit gaan testen!

  • Het is altijd een combinatie van factoren. Een verdubbeling is misschien lastig, maar ook niet onmogelijk als je van een stukken slechter systeem afkomt.

   Ik haal mijn Orga barrels bij ehobbyasia.com en de Delta Strike komt van wgcshop.com af.

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar