Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

Een reactie

The untold truth about hop-up & bore diameter

The untold truth about hop-up & bore diameter

Hoe vaak lees je tegenwoordig wel niet vragen omtrent “welke barrel is het beste?” of “moet ik die 6.01 erin steken voor super precisie?”. Ook ik krijg ze en na een 100x uitleggen hoe het precies zit ga ik het geheel maar even documenteren zodat ik wat makkelijker kan verwijzen. Tevens een leuke “natuurkunde” les voor iedere andere airsofter.

Laten we beginnen bij het begin. Om namelijk te weten welke barrel er gekozen moet worden is het van belang dat men eerst het hele hop up process kent.

Hop-Up

Waarschijnlijk zeg ik niets nieuws als ik vertel dat het hop up systeem ervoor zorgt dat de BB backspin krijgt, waardoor deze een grotere afstand zal overbruggen. Dit gebeurd doordat er de BB wordt getoucheerd door een hop up rubber. De BB ondervind hierdoor aan de bovenkant weerstand van de rubber (daarom dus ook nooit rotzooi als siliconen aan de binnenkant van je bucking). Daar hij geen weerstand heeft aan de onderkant zal de onderkant harder gaan dan de bovenkant en zo is de backspin geboren.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen ga ik een veelgedachte theorie uit de lucht helpen. Vele spelers (en andere) denken namelijk dat de BB, nadat deze door de hop up rubber is getoucheerd door de barrel “zweeft”, met in het ideale geval dat hij de rand geen enkele keer raakt. Deze gedachte wordt gevoed door vele internetplaatjes. Dit is echter volslagen onjuist. Wat er namelijk daadwerkelijk gebeurd is het volgende.

Zoals we allemaal wel eens ooit hebben gemerkt/getest gaat de BB in een flinke schuine baan omhoog als we hem teveel hop up geven. Het geven van backspin aan een BB resulteert er dus in dat hij omhoog gaat. Daar het hop up effect al wordt toegediend helemaal aan het begin van de barrel zal de BB ook vanaf dat moment al “omhoog” willen. De BB wil dus in het begin al omhoog, maar wordt hierbij gehinderd door de barrel. Door de backspin zal de BB echter na dit initiele contact nog altijd omhoog willen. Dit resulteert erin dat de BB over de bovenkant van de barrel zal rollen.

In het meest ideale geval zal de hop up zo afgesteld zijn dat de BB rustig over de bovenkant van de barrel rolt om na het verlaten van de barrel de ideale hoeveelheid hop up over te hebben om zover mogelijk te kunnen komen.

Met deze omschakeling in het denken over de hop up vallen nu een aantal dingen te beantwoorden.

Tightbore vs Widebore

Nog een veel gehoorde misvatting is dat een precision barrel (6.01) zorgt voor meer precisie en range. Als we echter bovenstaande theorie erbij pakken omtrent de manier hoe de BB door de barrel gaat dan kan opgemaakt worden dat een 6.01 (ten opzichte van een identiek systeem met een bijv 6.05) wel voor een FPS boost zal zorgen, maar juist in range en precisie achteruit gaat.

Waarom? Een gemiddelde Extreme Precision BB is +- 5.96mm. Als we dezelfde setup met een 6.01 weer vergelijken met een 6.05 dan zal duidelijk zijn dat er meer lucht “langs” de BB vloeit in de 6.05 setup. Deze lucht, welke voor een groot deel aan de onderkant zal zijn, zorgt ervoor dat de BB gestabiliseerd tegen de bovenkant zal worden.

Waarom is dit belangrijk? Met de huidige barrel fabricage is het niet mogelijk een ultiem vlakke barrel te maken. Er zal dus altijd oneffenheid in de bore zijn. Deze “hobbels” zorgen samen met vuil ervoor dat de BB van zijn ideale pad tegen het dak van de barrel af zal “stuiteren”. Daar een 6.05 meer lucht onder deze BB heeft stromen zal het stuiteren sterker gedempt worden.

Wordt deze stuitering beter gedempt dan zal de BB zijn backspin beter vasthouden. Dit resultaat in een rustigere vliegpad met minder afwijking (dus betere precisie) en verdere range. Vanzelfsprekend kan gezegd worden dat (als alles verder hetzelfde is) een 6.23 (zoals de Orga Magnus barrels) voor een nog betere range en precisie zal zorgen.

“Maar waarom heb je dan zoveel 6.03’s/6.05’s etc in een AEG en niet iets met een grotere bore?” De reden hiervoor is simpel. Ten eerste levert een leverancier hetgeen de klant graag wilt of dat het gewenste effect heeft of niet maakt niet uit. Ten tweede, en veel belangrijker, is dat een grotere bore ervoor zorgt dat er meer lucht nodig is om eenzelfde fps waarde te behalen.

Oftewel, wil men eenzelfde fps waarde behalen dan zal er (als de rest gelijk is) een zwaardere veer gestoken moeten worden. Zoals iedereen wel weet betekent een zwaardere veer meer stress op de gearbox en dus een grotere kans op het stukgaan van een onderdeel in die gearbox. Er zal dus een afweging gemaakt moeten worden. (Dit is ook gelijk het grote voordeel van een Polarstar daar deze zonder grote consequenties de hoeveelheid lucht kan ophogen)

(Side-Note: PDI, de vooraanstaande barrel maker, laat zelf duidelijk op hun site weten dat hun 6.01 barrels zijn voor FPS en hun 6.05 barrels voor Accuracy/Range)

Barrel Quality

Een fractie 10 a 100 (als het niet meer is) keer belangrijker dan barrel diameter is bore quality, oftewel de kwaliteit van de binnenkant van de barrel. Een betere kwaliteit betekent een betere consistency in de bore diameter. In simpel Nederlands, er zitten minder hobbels en gaten in de barrel. Vanzelfsprekend betekent dit dus ook dat de BB minder vaak van zijn ideale lijn wordt afgeduwd en dus zijn backspin beter zal behouden.

En welk merk heeft er nu de beste kwaliteit?Deze vraag beantwoorden is niet simpel 1-2-3 mogelijk, daar vele bedrijven wel hun barrel consistency tonen, maar het voor ons als sleutelaar praktisch onmogelijk is om te controleren of dit daadwerkelijk wel zo is over de gehele lengte van de barrel. Dit geval blijft dus vooral een gevalletje “ervaringen” en zelf testen.

Om het wel wat gemakkelijker te maken valt te vertellen dat een barrel van Stainless Steel (PDI/Prometheus) Beter te fabriceren is met een zeer kleine afwijking in de bore. Uiteraard zijn dit dus de duurdere modellen. Aluminium is zachter en Brass is minder consistent, maar beide wel goedkoper.

Nog zo’n leuke marketing term is de zogenaamde coating. Ondanks dat deze initieel een goed resultaat zullen geven is de gedachtegang aan het hebben van een coating in de barrel pertinent fout. Waarom? Producenten gebruiken een coating om de bore smoother te krijgen. Oftewel hun productieprocess genereert niet de gewenste resultaten en de coating wordt gebruikt om de gaten in de bore op te vullen en zo een vlakkere barrel te genereren.

Alhoewel de reden niet zo goed is, is dit initieel een vrij slimme tactiek. De barrel zal er vlakker van zijn en dus een beter resultaat geven. Echter zoals met iedere coating zal ook de coating in de barrel slijten met gebruik. Het kan dus ook niet anders dan dat de resultaten steeds zwakker worden (dit kan overigens wel vele duizenden BB’s schelen, maar zal hoe dan ook komen).

(Side note: Dit verklaard ook de opmerkingen die ik hoe dan ook ga krijgen in de trand van: “Maar ik haal zeker meer precisie en range uit mijn “Insert Merk X” 6.01 barrel dan mijn Stock 6.08 barrel”. Ja dat is goed mogelijk aangezien de kwaliteit van de barrel simpelweg gewoon stukken beter is.)

(Side Note #2: De eerste generatie Madbull barrels hadden een zogenaamde Teflon coating en stonden erom bekend na een X Duizend rounds tegen een performance cliff aan te lopen. De coating was op dat moment zover versleten dat de slechte kwaliteit barrel “zichtbaar” werd en de performance kelderden.)

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan gerust, ben benieuwd of er iemand met iets andere ideeën is zodat we nog wat kunnen sparren.

(Personal Note: Ik zal waarschijnlijk het een en ander zijn vergeten, maar in hoofdlijnen staat het in ieder geval alvast)

Update

Deze theorie wordt in praktijk gebracht in het artikel Wide-Bore AEG experiment

Reacties

  1. Top artikel Hogader! Heeft voor mij een aantal misverstanden verholpen 😀

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar