Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Omhoog

Geen reacties

Joule Regels In Airsoft Nederland voorheen FPS (2019)

Pluimpie

Vanaf 1 december is het niet meer geldig wanneer je de schietkracht van jouw airsoft replica meet in FPS (ofwel feet per second). Dat heeft de ledenraad van de NABV besloten. De nieuwe metingen zullen plaats vinden volgens de nieuwe joule regels binnen de airsoft.

Sinds 2013 wordt er gemeten met de eenheid FPS, deze eenheid is volgens de ledenraad achterhaald en waarborgt niet de veiligheid waar de NABV voor staat.

Eerder verscheen op Airsoft DB al een artikel wat uitleg geeft met betrekking tot de problemen van het meten in FPS.

Een korte samenvatting uit bovenstaand artikel: Wanneer persoon X met replica Y bij de FPS meeting 320 FPS schiet kan het zijn dat persoon X harder schiet dan persoon Z met dezelfde hoeveelheid FPS tijdens de meting en hetzelfde BB gewicht maar bijvoorbeeld een langere inner barrel. Meer voorbeelden vind je in dit artikel.

1. De belangrijkste verandering in regels

  • De maximale limieten worden vastgelegd in Joule i.p.v. FPS;
  • Er is een nieuwe klasse bij gekomen: CQB-only (deze klasse is optioneel);
  • Er wordt getest met minimaal 0,30 gram BB behalve bij organisatoren die alleen lichtere BB’s toelaten;
  • Er wordt maximaal 0,40 gram BB toegestaan op het veld.

2. Wat is joule?

Joule is de eenheid van energie. De hoeveelheid joule waarmee een BB je raakt, bepaalt hoe goed je die BB voelt. Met een limiet op de maximale energie gekoppeld aan een limiet op het gewicht van de BB komt er meer balans in airsoft op de Nederlandse velden.

3. De reden van meten in joule

In alle landen in Europa gelden er regels over de maximale schotkracht wat een airsoft replica mag hebben. Dit is wettelijk vast gelegd en wordt uitgedrukt in joule.

Met een limiet op de maximale energie gekoppeld aan een limiet op het gewicht van de BB komt er meer balans in airsoft op de Nederlandse velden. We houden de sport veilig en zorgen voor spelplezier voor alle spelers. Daar waar nu door joulecreep met soms meer dan 3 joule andere spelers tot bloedens toe verwonden, hebben de nieuwe regels tot gevolg dat de impact van de BB altijd tot maximaal 0,90 joule wordt beperkt. 

4. Joule tabel

In onderstaande tabel vind je de door de NABV vastgestelde joule limieten. De joule regels zullen binnen airsoft in Nederland door alle organisatoren worden nageleefd.

NABV joule limieten airsoft
Bron: NABV

5. Hoe weet ik of mijn replica voldoet aan de joule regel

Sinds de aanpassing van de regels zijn er nieuwe classen bijgekomen in de airsoft wereld binnen Nederland. Wil je weten wat de joule regels zijn voor een full auto replica of juist voor een sniper? Onderstaande flowchart legt haarfijn uit welke regels voor jou van toepassing zijn. Kom je er toch niet aan uit? Laat dan gerust een reactie achter.

Het onderzoek dat de NABV heeft laten doen naar de FPS-meting & Joule kun je hier vinden.

Schrijf een reactie

Spring naar toolbar